Evenimente

Cursuri de instruire pentru utilizatorii Registrului Vitivinicol

20 aprilie 2017 | Postat de: Victor Diacon

În perioada 19-21 aprilie 2017, în sediul Î.S. „Centrul Informațional Agricol” se desfășoară cursurile de instruire a utilizatorilor Sistemului Informațional Automatizat Registrul Vitivinicol (Traning of system users on using of Vine and Vine Register). Echipa de instructori este constituită din reprezentanții cehi a companiei „Tender systems” S.R.O,  Jiri Vildt – Java developer și Lukas Nezkusil – Java developer. În cadrul cursului vor fi instruiți reprezentanți din cadrul Î.S. „Centrul Informațional Agricol”, Agenția Națională de Dezvoltare Rurală(ACSA), Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, în total aproximativ 40 de utilizatori.

Sistemul Informațional Automatizat Registrul Vitivinicol (RVV), a fost lansat oficial şi a început înregistrarea unităților vitivinicole din țară. Actul de dare în exploatare a registrului a fost semnat la data 06.04.2017 în cadrul unei conferinţe de presă, de către părţile implicate în realizarea proiectului respectiv: Ministerul Agriculturii şi Industriei Alimentare, Oficiul Naţional al Viei şi Vinului (ONVV), Centrul Informaţional Agricol şi Institutul Central de Testare în Agricultură din Cehia.

Registrul Vitivinicol este un sistem de trasabilitate coerent, care va asigura transparența întregului proces tehnologic, de la struguri marfă până la distribuirea produsului finit, mărind astfel competitivitatea vinurilor moldovenești şi ajutând producătorii locali să se extindă atât pe piaţa internă, cît şi pe cea externă. Totodată, Registrul Vitivinicol va conţine informaţii detaliate despre toţi producătorii de struguri şi procesatorii vinicoli, făcând posibilă identificarea produselor pe bază de must şi vin, în special a celor cu indicaţie geografică protejată şi cu denumire de origine protejată, în tot lanţul procesului de producere-comerţ: viticultor, producător de vin, distribuitor, vînzător, exportator.

ÎS CIA amintește că Registrul Vitivinicol este destinat tuturor viticultorilor şi vinificatorilor care deţin parcele viticole de producţie-marfă mai mari de 0,15 ha cu soiuri de struguri de masă şi pentru vin. Până în prezent, în acest registru au fost înscrişi peste 20 mii de viticultori.Layout by Victor Diacon